De cd ‘Canvas’ van de Rotterdamse groep Luzazul is net zo sterk als de titel doet vermoeden. De muziek beweegt door het landschap van Brazilië, de Kaapverdische eilanden en Portugal. Zangeres Magda Mendes, zelf geboren in Portugal, is onmiskenbaar het boegbeeld van de groep en schreef samen met Martijn Morselt de meeste stukken.

English version below

‘Canvas’ is de tweede cd van Luzazul en beter dan zijn voorganger uit 2005 waar de gitaar (flamenco) een dominerende rol op speelde. De groep bestond destijds uit drie musici en is nu uitgebreid tot kwintet, waarvan alleen Mendes en Morselt nog van de originele bezetting zijn. Knap hoe deze nieuwe groep (Labrie: gitaar, v. Rijthoven: toetsen en Demandt: percussie) zich muzikaal beweegt via de Portugese fado naar de Kaapverdische morna en coladeira richting de Braziliaanse choró en forró. Globaliserende muziek waarbij deze stijlen als inspiratie dienden en nu als een zeefdruk door de arrangementen heen klinken. Bovendien zijn de composities origineler en hebben prachtige onverwachte melodische wendingen: het titelstuk ‘Canvas‘ en vooral ‘Monçåo’ zijn schitterend en bijzonder inspirerend. Maar het meest opvallend is de stem van Magda Mendes; geboren in Portugal en gestudeerd aan het Rotterdam’s Conservatorium. Een heerlijk soepele stem, een tikkeltje hees in de hoogte voor de juiste (Portugese) intonatie waarmee ze met gemak van Zuid Europa via Afrika naar Brazilië zingt. Opmerkelijk zijn ook de solo’s op v. Rijthoven’s Würlitzer/Fender Rhodes piano en het aanvullend gitaarspel van Alain Labrie, die flamenco flavour toevoegt. Helaas zijn de composities aan het slot van de cd minder intens, met als dieptepunt ‘Calor’, waar zelfs (overbodige) elektronica aan te pas moet komen om de aandacht vast te houden. Gelukkig heeft de groep zich dan allang bewezen!

cd presentation: 27 juni 2013 in Lantaren Venster in Rotterdam

English version

The cd ‘Canvas’ from Rotterdam group Luzazul is as strong as the title implies. The music moves through the landscapes of Brazil, the Cape Verdean Islands and Portugal. Singer Magda Mendes, born in Portugal, is the bright beacon of the band and wrote together with Martijn Morselt almost all the songs.


‘Canvas’
is Luzazul’s second album and much better than the début from 2005: a guitar (flamenco) dominated cd. The trio is increased to a quintet and only Mendes and Morselt are the original members. It’s amazing how this new group (added are Labrie: guitar, v. Rijthoven: keys and Demandt: percussion) moves form the Portugese fado, alongside the Cape Verdean morna and coladeira to the Brazilian choró and forró. These styles were mixed to global music and float like a watermark in the arrangements. The compositions on ‘Canvas’ are original and loaded with unexpected melodic parts: the title piece ‘Canvas‘ and even more ‘Monçåo’ are beautiful inspiring songs. The most remarkable though is the voice of Magda Mendes, born in Portugal and studied at the Rotterdam’s Conservatory. A flexible voice with a moving (Portugese) intonation from Southern Europe to Africa and Brazil. Remarkable are the solo’s on Würlitzer/Fender Rhodes piano (v. Rijthoven) and Alain Labrie guitar ornaments which add some flamenco flavour. At the end of the cd the songs are less intense, with ‘Calor’ on the bottem line where some (unnecessarily) electronics was added, to keep you listening. Fortunately, the group proved themselves already!

  • Luzazul: Canvas‘ (MunDoRecords)
  • Pictures: Carlos Breton

© Mattie Poels.