Custódio Castelo stond aan de vooravond van de fado hausse die Nederland overspoelde begin jaren ’90 toen hij concerten gaf met zijn toenmalige vrouw, de fadista Cristina Branco. Inmiddels is hij een van de meest vooraanstaande guitarra Poruguesa spelers en bracht eind 2012 zijn laatste instrumentale cd ‘InVentus’ uit.

Custódio Castelo (1966) wordt geboren Almeirim (Portugal), zo’n honderd kilometer boven de hoofdstad Lissabon. Studeert klassiek gitaar en gaat aanvankelijk in pop & rock bandjes spelen. Als hij de muziek van de fado-queen Amalia Rodrigues hoort, en daarmee de guitarra Portuguesa, is hij diep onder de indruk. In een rap tempo leert hij dit instrument bespelen en begint
met het schrijven van eigen stukken. Hij studeert compositie aan het ‘Gregoriaans Instituut‘ in Lissabon en richt in 1996 ‘Torres Novas‘ op, een studie richting binnen het Conservatorium waar vrijer les wordt gegeven op de Portugese gitaar. Custódio Castelo werkte samen met o.a. Jorge Fernando, Ana Moura en Mariza. Met Cristina Branco geeft hij jarenlang concerten, neemt hij zeven cd’s op en ontwikkelt zich tot een van de beste begeleiders en componisten van Portugal. In 2004 krijgt Castelo last van zijn rechterschouder en kan lange tijd niet spelen. Na een rustperiode herstelt hij zich en neemt de cd’s ‘Tempus-1’ en ‘2’ op, gevolgd door ‘InVentus’ (november 2012).

Castelo is magistraal in al zijn uitbundig- en soberheid. Hij schrijft alle stukken op ‘InVentus’ en exposeert met een groot gevoel voor melodie, steevast helder en prachtig gefraseerd. Zijn spel is charismatisch, zeer zorgvuldig getimed en zit vol met ornamenten: kleine affectieve ’tussen-tonen’. ‘InVentus’ is net zoals zijn voorganger ‘Tempus’ een instrumentale cd met een link naar de fado en ook hier wordt Castelo bijgestaan door een aantal gastmusici op (klassiek) gitaar, (contra)bas, klarinet, fluit, accordeon en cavaquinho (Portugese ukulele). Veel van zijn stukken draagt hij op aan steden zoals Parijs en Lissabon of aan (fado) persoonlijkheden. Zo is ‘Miss Morna’ geschreven voor de Kaapverdiaanse zangeres Cesaria Evora (1941-2011), ‘In agradecimento Fado’ voor Amalia Rodrigues en ‘In Distance’ voor de Portugese emmigrant. Op ‘InVentus’ valt alles op zijn plek: waar Custódio Castelo zich profileert als een bijzonder componist en subliem muzikant!

  • Custódio Castelo: ‘InVentus’ (ARC-EUCD2416)

© Mattie Poels