Musici uit Madagaskar maken in hun muziek altijd gebruik van traditionele instrumenten. Dat is bij de muziek van Rajery niet anders. Hij bespeelt de valiha: een buisharp, gemaakt van bamboe met snaren van fiets handrem kabel. Het instrument heeft een twinkelend geluid en doet nog het meest denken aan de kora: de West-Afrikaanse harp.

English version below

De sterk nationaal gewortelde muziek uit Madagaskar is een mix van Europees, Oost-Afrikaans en Aziatische signatuur. Vooral herkenbaar door het gebruik van traditionele instrumenten zoals de valiha, marovany (box-harp) de sodina (fluit) of de kabosy (snaarinstr.) Maar ook zeer herkenbaar door de typische samenzang: gebaseerd op Polynesische harmonieën met veel voor- en nazang en het gebruik van harmonische parallellen: stemmen zingen dezelfde melodie maar dan op een andere toonhoogte. Vooral bekend bij de Merina bevolking uit de binnenlanden van Madagaskar waar ook de valiha een populair instrument is.

De nieuwe cd ‘Tantshaha‘ van Rajery opent met het a capella gezongen ‘Tse miova’ (‘Hij verandert niet’) waarmee meteen de toon is gezet. Een prachtig uitgebalanceerd album waarop Rajery (Germain Randrianrisoa) niet alleen zingt, maar ook verantwoordelijk is voor alle stukken. Bovendien is hij een virtuoos op de valiha, de bamboeharp die hij met één hand bespeelt: zijn andere hand verloor hij als baby. In enkele stukken neemt de gitaar (met gedempte snaren) de functie over van de valiha of vult deze aan, waardoor de muziek opmerkelijk transparant klinkt. Rajery wordt verder bijgestaan door basgitaar, percussie en twee zangeressen die zorgen voor prachtige, naadloze meerstemmigheid met de typisch korte ritmische teksten die we ook terugvinden in de staccato valiha- en gitaarloopjes. Alhoewel de thematiek van de liedjes alledaags is, is de uitvoering dat allerminst en laat ‘Tantshaha‘ een bevlogen Madagaskar horen!

Rajery treedt op tijdens het Afrikafestival in Hertme op 7 juli 2013.

*English version

Musicians from Madagascar use always tradional instruments in their music like the valiha (bamboo-harp): used by Rajery on his newest album ‘Tantshaha‘. The strong national music from Madagascar is a mix from Europian, East-African and Aziatic music. Recognizable by the use of traditional instruments like the valiha, marovany (box-harp) de sodina (flute) of de kabosy (stringinstr.). Very exciting as well are the vocal harmonies, based on Polynesian tradition with a lot of solo and duo singing and the use of harmonis parallels: singing the same melody on different notes. Used by the Merina people from the highlands, where also the valiha is very popular.

Rajey’s new cd ‘Tantshaha‘ starts with ‘Tse miova’ (‘He doesn’t change’), an a cappella song which is the spot of the album. Beautiful ballanced music where Rajery (Germain Randrianrisoa) is not only showed as a wonderful singer, but also a good composer. He’s a virtuose on the valiha, the bamboo harp, on which he plays with only one hand: the other he lost when he was a baby. In a few compositions the guitar (played with muted strings) replaces or added the valiha which makes the music remarkable transparant. Besides guitar and valiha we hear the bass guitar, percussions and two wonderfull singers who are reponsable for the seamless vocal harmonies with the typical rhythmic lyrics, familiar with the staccato played valiha and guitar. With commen lyrics ‘Tantshaha‘ has a well done presentation from a splendid island.

  • Rajery: ‘Tantshaha‘ (Mitiki/Xango)

© Mattie Poels.