Muzikant Koby Israelite (1966) wordt geboren in Tel Aviv, maar woont tegenwoordig in Londen. Neemt o.a. vier cd’s op bij John Zorn’s Joods gerïenteerd cd-label Tzadik, schrijft film en theatermuziek en komt nu met zijn album ‘Blues from elsewhere’. Een multi-cd waar diverse muziekstijlen je om de oren vliegen.

 

‘Blues from elsewhere’ is een overladen album met een scala aan stijlen die in een sneltreinvaart voorbij schieten, soms gepropt in een nummer. Gipsy, (blues)rock, jazz, klezmer, punk, folk en vooral (Bulgaarse)Balkan brengen een zeer gevarieerde multi-mix. Het gros van de snaar- en blaasinstrumenten bespeelt Israelite zelf, maar hij is toch vooral een zeer bedreven accordeonist in de Bulgaarse signatuur: met de korte melodische trillers en rollende tonen. Hij wordt bijgestaan op basgitaar door Yaron Stavi, die we ook al tegenkwamen bij de legendarische saxofonist Gilad Atzmon en op klarinet en duduk (Armeense hobo) horen we Tigran Aleksanyan. Enkele nummers worden gezongen door Annique en één door Mor Karbasi die met het mede haar geschreven lied ‘Lemi Evki‘ een ‘Sefardisch’ rustpunt brengt in ‘Blues from elsewhere’. Alhoewel niet alle nummers even sterk zijn en soms zelfs een beetje flauw (‘Just Cliches’), is deze tweede cd van Koby Israelite onder zijn eigen naam een aanrader, met muzikale verrassingen die zelfs na een aantal keren luisteren nog verfrissend werken.

Koby Israelite start als kind van zes met pianospelen, maar studeert uiteindelijk drums aan de David Rich School of Drumming in zijn geboorteplaats Tel Aviv en later aan de Berklee College of Music in Bosten. Als autodidact leert hij gitaarspelen en komt zo in aanraking met diverse muziekstijlen. Hij emigreert naar Londen en gaat werken als professionele sessie drummer. Zijn fascinatie voor de accordeon ontstaat na een optreden van het orkest Taraf de Haïdouks. Een Roemeens gipsy ensemble waarmee hij later een aantal concerten geeft. Israelite start zijn eigen Bamba Studio en stuurt een demo naar jazzmuzikant John Zorn (cd-label Tzadik) in New York. Bij hem neemt hij vier cd’s op en produceert een van Zorn’s groep Masada. In 2009 brengt hij zijn eerste solo cd ‘King Papaya’ uit, gevolgd door ‘Blues from elsewhere’ uit 2013.

  • Koby Israelite: ‘Blues from elsewhere’ (Asphalt Tango Records/Music&Words)

© Mattie Poels.