De pianist Randal Corsen is een meester in het combineren van jazz met Antiliaanse (Curaçao) en Latijns-Amerikaanse muziek. Een verwevenheid die sinds zijn debuut uit 2003 steevast is terug te vinden in zijn werk. Op zijn laatste cd ‘Symbiosis’ gaat hij nog een stapje verder en zijn ook rock, funk en zelfs klassieke frases terug te vinden.

Opmerkelijk is het trefzekere spel van Corsen die met brede akkoorden, handige thematiek en spitsvondige arrangementen een royale symbiose laat horen. Zijn muziek zit vol (poly)ritmische verfijningen (‘Dear Friend) die worden versterkt door drummer Mark Schilders (1988) en percussionist Vernon Chatlein (1984 Curaçao) die beiden veel gebruik maken van ghost-notes: korte voorslagen die het ritme een enorme drive bezorgd. De thematiek op ‘Symbiosis’ is van tweeërlei soort: gebroken, als één enkele melodie (‘For Christine & Michelle’), maar veel vaker gespeeld met blok-akkoorden waardoor het thema krachtig, vol en markant klinkt. ‘Symbiosis’ is doorspekt met muzikale heerlijkheden: naast jazz horen we Antilliaanse & Caribische muziek, aangevuld met pop en klassiek (een vleugje Rhapsody in Blue in het titelstuk). In een pakkende wisselwerking komen al deze stijlen over en door elkaar voorbij en geven ‘Symbiosis’ een vanzelfsprekende kracht die ook na meerdere keren luisteren avontuurlijk blijft.


Randal Corsen
(1972) wordt geboren op Curaçao, de Nederlandse Antillen. Studeert als jong kind piano, geeft concerten op zijn geboorte eiland en komt in 1990 naar Nederland waar hij vijf jaar later Cum Laude afstudeert aan het Brabants Conservatorium. Hij produceert twee cd’s voor Izaline Calister met wie hij ook concerten geeft. Randel Corsen is familie van Curaçaose dichter en musicus Joseph Sickman Corsen (1853-1911), wiens muziek hij speelt op de cd’s ‘Corsen Plays Corsen’ uit 2005 en 2006. Voor zijn debuut cd ‘Evolushon’ uit 2003, waarop hij o.a. samenwerkt met David Sanchez en Izaline calister, krijgt hij de Edison Jazz Award. Werkt later met o.a. saxofonist Paquito d’Rivera, trompettist Roy Hargrove en de mega Cubaanse drummer Horacio ‘El Negro’ Hernandez. Corsen brengt meer dan een dozijn cd’s op de markt en schrijft de compositie ‘Katibu di Shon’: de eerste in het Papiamento gezongen opera. (volledige bio)

Randal Corsen: piano / Glenn Gaddum jr: bass / Mark Schilders: drums / Vernon Chatlein: percussion

cd presentatie – 26 mei 2013 – Bimhuis Amsterdam

  • Randal Corsen: ‘Symbiosis’ (Challenge Records)

© Mattie Poels.