Het EYOT kwartet uit Servië, met pianist Dejan Ilijic, speelt zeer boeiende, frisse en aan jazz gerelateerde muziek en laat deze balanceren op de rand van klassiek, Oost-Europees en zelfs psychedelische pop. De debuut cd ‘Horizon’ (uit 2011) werd alleen uitgebracht in de V.S., Servië en Kroatië: hun tweede cd ‘Drifters’ wereldwijd.

De muziek van het EYOT kwartet is zeer opmerkelijk door de melodische piano thematiek van pianist Dejan Ilijic die niet alleen bijzondere en ritmische composities schrijft maar deze ook opmerkelijk arrangeert. De terugkerende repeterende tonen in thema’s en solo’s zorgen voor een prachtig hypnotiserend effect dat nog eens extra wordt versterkt door het drumspel van Milos Vojvodic. Hij speelt in veel stukken een constant doorlopende pop-triphop-groove, met onderliggende ritme versnellingen, markant ondersteund door bassist Marko Stojiljkovic. Daarnaast mengt de gitaar van Sladjan Milenovic zich als een katalysator of smaakmaker in de muziek met fuzzy sounds, wahwah pedaal en gitaar echo’s. Soms heel subtiel aan de zijlijn, dan weer op de voorgrond met gierende solo’s in brede galm. Origineel en inventief. De muziek van EYOT is avontuurlijk en gedurfd en sluit aan bij een nieuwe jazz stroming waar naast virtuositeit, sfeer en ambiance zeer belangrijke componenten zijn. EYOT bewijst met ‘Drifters’ goed op dreef te zijn. In een niet aflatende stroom energie word je meegenomen en ontvoerd in een gemêleerd magnetisch comfort.

EYOT wordt opgericht in 2008 in Nis, Servië. Een jaar later is de groep een van de drie winnaars van het Umbria Jazz Balkanic Windows Competition en in 2012 winnen zij de Midem Off (muziekbeurs) competitie.

EYOT: Dejan Ilijic – piano / Sladjan Milenovic – gitaar / Milos Vojvodic – drums / Marko Stojiljkovic – bas

Live Concert in Nis

  • EYOT: ‘Drifters’ (Neuklang/New Arts International)

© Mattie Poels.