De Ghanese zanger Gyedu-Blay Ambolley draagt zijn laatste cd ‘Sekunde’ op aan zijn geboorteplaats, de gelijknamige havenstad. Leert van zijn oom gitaar spelen maar kiest later voor de tenor sax. Sinds zijn eerste hit in 1973, groeit hij uit tot de James Brown van Ghana. Woont al decennia lang in New York en bracht meer dan ’n dozijn cd’s op de markt. Zijn meeste recente is een afrofunk cd met highlife en calypso invloeden.

Nadat Gyedu-Blay Ambolley zichzelf fluit leerde spelen, krijgt hij gitaarles van zijn oom Bonku en luistert naar de jazzgiganten Charlie Parker en Miles Davis en de Amerikaanse artiesten Ray Charles, Sam Cook en James Brown. De highlife ontwikkelde zich begin 20ste eeuw vanuit Sierra Leone naar Ghana en werd na de Eerste W.O. zeer populair. Aan deze muziek wordt eind jaren ’40 de jazz toegevoegd en als tijdens het Roots Festival (1975) in de Ghanese hoofdstad Accra, de Amerikaanse artiesten Wilson Picket en Ike & Tina Turner optreden, klinkt ook de funk en soul door in deze Ghanese muziek. Al deze stijlen zijn in een dampende mix terug te vinden op ‘Sekunde’, de 18de cd van Gyedu-Blay Ambolley. Hij schreef alle stukken en zingt over de situatie in Afrika: onrechtvaardigheid, kolonisatie, de situatie van de vrouw en wordt daarbij begeleid door een twaalfkoppige band die vooral opvalt door de strakke blazerssectie en heerlijk funky (bas)gitaar rifs met veel gebruik van klavinet en orgelpartijen. De harmonieën beperken zich tot drie akkoorden en worden gelardeerd met sappige solo’s op orgel en gitaar met af en toe een jazz samenklank. Zijn stem klinkt warm en hartelijk met een goedaardig timbre, dat overigens ook geldt voor zijn saxofoonspel. Prachtig zijn de afrobeat stukken met voor-en-na-zang tussen Ambolley en de twee zangeressen. Op ‘Sekunde’ bewijst Ambolley nog springlevend te zijn, net zoals veertig jaar geleden, zij het in vaderlijke vorm.

Gyedu-Blay Ambolley heeft zijn eerste hit in 1973 en brengt het album ‘Simigwa’ op de markt. Hij leidt sindsdien diverse bands en heeft eind jaren ’70 zijn eigen groep. Geeft concerten in Londen en emigreert in 1988 naar New York. Hij treedt o.a. met Miriam Makeba (Zuid Afrika), Fela Anikulapo-Kuti (Nigeria) en Manu DeBango (Kameroen). In 2003 krijgt hij de ‘Lifetime Achievement Award’ voor de ontwikkeling van de muziek uit zijn geboorteland en wordt datzelfde jaar de ‘Best World Beat Recombinant Artists’. Op uitnodiging van het Nederlandse cd-label Hippo Records was hij in 2010 in Nederland voor een aantal concerten.

  • Gyedu-Blay Ambolley: ‘Sekunde’ (Hippo Records)

© Mattie Poels.