De cd ‘Chants d’Amour et de Mort en Wallonie’ staat vol oude melodieën die de tijd hebben doorstaan. Deze komen oorspronkelijk uit de buurt van Luik, maar zijn ook terug te vinden in Quebec, Frankrijk en in ’t Franssprekend deel van Zwitserland. Ze zijn verzameld door zanger Vincent Grégoire en worden door hem en zangeres Elly Aerden uitgevoerd, samen met het AmorromA ensemble.

Jowan Merckx (1961), de leider van het AmorromA ensemble, heeft zich de laatste jaren ontwikkelt tot een uitstekend blokfluitist en arrangeur. Studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven en richtte in 2000 zijn ensemble AmorromA op. Een uniek gezelschap dat aanvankelijk startte als kwartet maar inmiddels te vinden is in verschillende bezettingen: op deze cd als trio. Zijn composities zijn fris en hebben een vanzelfsprekende originaliteit en worden vooral gedragen door zijn blokfluitspel. Hij ‘zingt‘ door zijn instrument en heeft een uitgekiende frasering. Iets soortgelijks geldt voor het harpspel van Sarah (Louise) Ridy (1981). Zij treedt in 2009 toe tot de groep. Studeerde in Engeland en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze haar masters ‘Oude Muziek’ haalt. Haar spel heeft een flamboyante uitstraling, versierd met prachtige ornamenten.

De folk revival van de jaren ’60 heeft ervoor gezorgd dat veel liederen, balladen en verhalen werden opgeschreven en daardoor bewaard zijn gebleven. ‘Chants d’Amour et de Mort en Wallonie’ staat vol deze balladen die oorspronkelijk a capella werden gezongen maar nu zijn bewerkt tot fraai (meerstemmig) gezongen stukken, gelardeerd met instrumentale intermezzo’s, gecomponeerd door Jowan Merckx. De vocalen van Vincent Grégoire en Elly Aerden klinken coherent en vormen samen met het fluitspel, harp en contrabas en prachtige eenheid die het eventuele stoffige ‘folk-imago‘ moeiteloos van zich afschudt. Bijzonder zijn de twee instrumentale stukken op ‘Chants d’Amour et de Mort en Wallonie’ die zich met gemak voegen binnen het overige traditionele repertoire. Een bewijs dat kwaliteit zich niet verloochend!

Elly Aerden & Vincent Grégoire – zang / Ensemble AmorromA: Jowan Merckx – fluit, percussie / Sarah Ridy – harp / Vincent Noiret – contrabas

  • AmorromA /Vincent Grégoire / Elly Aerden: ‘Chants d’Amour et de Mort en Wallonie’ (homerecords.be)

© Mattie Poels.