Pianist Martin Tingvall nam vier cd’s op met zijn Tingvall Trio. Winter 2012 wordt daar de solo-cd ‘En ny Dag’ (Een nieuwe Dag) aan toegevoegd die moeiteloos aansluit bij zijn eerdere werk. Diepgravend melodisch: van sprankelende eenvoud tot poly ritmische structuren. Suggestieve muziek met een helder touché en doortastende melodievoering.

De Zweedse pianist Martin Tingvall (Zweden/1974) is een meester in het helder en compact neerzetten van organische thema’s die aanvankelijk eenvoudig aandoen, zowel qua melodie als harmonie. In zijn linkerhand speelt hij regelmatig een ritmische basis: een repeterend bas loopje of akkoord herhalingen. Dat geeft de compositie een stuwende impuls. In de doorwerking improviseert hij over zijn thema’s en bouwt deze uit tot prachtige stukken door het gebruik van dynamiek, bijzondere akkoord progressies en nieuwe thematische vondsten. Zijn spel is verzorgd en zit vol kleine ornamenten waardoor enkele melodienoten meer aandacht krijgen dan andere. De titel van zijn cd ‘En ny Dag’ (Een Nieuwe Dag) is een metafoor voor de vele bezoeken die hij bracht aan Oost Afrika, aan Kenya, waar hij sympathieke en bijzondere mensen ontmoette die als inspiratie dienen voor zijn muziek. Martin Tingvall blijft een pianist die opvalt door zijn melancholische manier van musiceren, hij spreekt met het hart op de tong, expliciet en zonder een noot teveel. Zijn spel wordt hierdoor geloofwaardig, eerlijk en puur en brengt elke dag ‘En ny dag’!


Martin Tingvall
(1974) wordt geboren in Zuid Zweden in de provincie Skåne. Zijn muzikale loopbaan start hij op de lokale muziekschool, vervolgens studeert hij aan de ‘Skurups Folkhögskola‘ en jazz piano, compositie en improvisatie aan de Academie voor muziek in Malmö: en zelfs een jaar aan de ‘Hanzehogeschool‘ in Groningen. Als hij in 1999 afstudeert, verhuist hij naar Hamburg en werkt als componist voor filmmuziek. In 2003 richt hij zijn Tingvall Trio op met drummer Jürgen Spiegel en bassist Omar Rodriguez Calvo en maakt drie opvallend mooie cd’s.

  • Martin Tingvall: ‘En ny Dag’ (Skip Records/Challenge)

© Mattie Poels.