Gitarist Quentin Dujardin speelt op zijn nieuwe cd ‘Distances’ muzikale sfeertekeningen die klinken als ‘uit de verte’. In een begeleiding die niet echt een begeleiding is, klinkt een flard melodie. Beiden wisselen elkaar voortdurend af, waardoor er een zeer warme en aangename ambiance ontstaat die heel transparant de horizon verlicht.

De composities op ‘Distances’ zijn gebaseerd op sfeer, op ’n stemming. Het uitgangspunt zijn steeds enkele akkoorden die worden herhaald en melismatisch worden doorkruist met aanvullende instrumenten: slide gitaar, viool, orgel, kanoun (tokkelinstr./zither), trompet of de stem. Zo ontstaat aangename beeldende muziek waarbij geen enkel instrument en geen enkele partij de belangrijkste is. Alle muziek is geschreven door Quentin Dujardin, een componist die een groot gevoel heeft voor vitale muzikale kleuren en deze vlijmscherp en bloemrijk neerzet. Opvallend is het Palestijns traditionele lied ‘Ya Bai Miriam’ over de bruid die afscheid neemt van het ouderlijk huis. Een bijzondere melodie die prachtig wordt gezongen door zangeres El-Funoun en ‘Distances’ veel dichterbij brengt dan je aanvankelijk zou vermoeden.


Quentin Dujardin
(1977) wordt geboren in Dinant (België) in een muzikale familie: zijn vader was een groot liefhebber van orgelmuziek van o.a. J.S. Back en C. Franck. Quentin studeert gitaar, theorie en kamermuziek geschiedenis. Thuis ontdekt hij een L.P. van de legendarische Belgische jazzgitarist Philip Catherine en daarmee wordt zijn interesse gewekt voor de jazz en geïmproviseerde muziek. Hij is dan 15 jaar en gaat twee jaar later studeren aan het Conservatorium van Brussel en neemt zijn debuut cd ‘La Fontaine de Gore‘ op, genoemd naar de straat in Dinant waar hij opgroeide. Hij vervolgt zijn studie aan het Conservatorium van Gent.

Eenmaal afgestudeerd, maakt Quentin reizen door Marokko, Zuid Spanje, Madagaskar en Paraguay, steeds op zoek naar lokale muziek, als inspiratie voor zijn eigen composities. Zijn tweede cd ‘Khamis’ maakt hij samen met de Marokkaanse zanger Jalal El Allouli en hiermee krijgt hij nationale en internationale aandacht. Hij geeft concerten in Théâtre Royal in Marrakesh, op het Esperanzah Festival en het Théâtre Capitole in Quebec. Bovendien is hij actief  als jazz gitarist (vooral in België) en werkt o.a. met mondharmonica speler Toots Thielemans. Quentin Dujardin maakte zes solo albums en was gastmuzikant op diverse cd’s waaronder het bijzondere Kalaban Coura: een project met Malinese musici.

  • Quentin Dujardin:‘Distances’ (Aguamusic.be/Codaex)

© Mattie Poels.