Pianist Bugge Wesseltoft en violist Henning Kraggerud laten met de cd ‘Last Spring’ een nieuwe geluid horen. Een klassiek violist samen met een jazz pianist spelen Noors traditioneel repertoire, uitgevoerd op de rand van jazz en klassiek. Sober, intens en zeer fijnbesnaard klinken er door de viool gespeelde melodieën die warm worden ondersteund door het klavier.

In 1997 kwam de cd ‘It’s Snowing on my Piano’ van Bugge Wesseltoft op de markt. Violist Henning Kraggerud was zeer onder de indruk van dit Kerst album. Hij stelde twee jaar later voor om een soortgelijke cd op te nemen, niet met Kerst repertoire, maar met stukken met dezelfde diepgang en intentie. Het resultaat is ‘Last Spring’. Deze cd kwam uit in 2000 maar werd in 2012 opnieuw uitgebracht.

‘Last Spring’ klinkt subtiel en ingetogen. De piano arrangementen zijn open, helder en met veel liggende akkoorden. De warme, bijna strelende klank van het klavier biedt een royale ondergrond voor de legato gestreken (alt)viool partijen, die overigens met weinig vibrato worden gespeeld. Heel geraffineerd wisselen begeleidingen tussen klassiek en jazz: steeds in harmonie, waarbij de piano veelal de ondersteunende rol heeft. Daar waar akkoorden worden uitgebreid tot bredere samenklanken, verschijnt de Noorse muziek. Veel verstilde momenten biedt de luisteraar een muzikale metafoor: zie je Noorse fjorden, bergen, beekjes en ruik je de ongerepte natuur in een langzame serene sfeer. Alleen het stuk ‘La Folia’ is een afwijkende compositie: een favoriet Barok thema dat met zijn twinkelende souplesse wel erg uit de toon valt. Dat doet overigens niets af aan de kwaliteit van ‘Last Spring’: deze is ongeëvenaard groot en biedt veel moois voor de klassieke, jazz of Noorse muziekliefhebber.


Bugge Wesseltoft
(1964) wordt geboren in Porsgrunn als zoon van jazz gitarist Erik Wesseltoft. Hij groeit op in Skien ten zuiden van Oslo. Als kleuter van drie start hij met piano spelen, krijgt les, maar leert uiteindelijk ook veel als autodidact. Bovendien speelt hij tuba en bas-drum in een schoolband en gaat zich steeds meer interesseren voor jazz. Uiteindelijk kiest hij voor de (elektrische) piano en synthesizer en blijft zichzelf verder ontwikkelen als autodidact. Eind jaren ’80 treedt hij op met het Knut Risnæs Quartet in The Jazzhouse in Oslo en komt in contact met saxofonist Jan Garbarek. Begin jaren ’90 wordt hij lid van het kwintet van gitarist Terje Rypdal. Vanaf midden jaren ’90 richt Wesseltoft zijn New Conception of Jazz op waar hij jazz, house, techno, ambient, noise en vrije improvisatie integreert in zijn muziek. Zijn grote doorbraak komt in 1997 met zijn cd ‘It Snows on my Piano’ waarop hij Kerst klassiekers op een originele manier bewerkt. Twee jaar later -1999- verschijnt Last Spring’ (met (alt)violist Henning Kraggerud) die in 2012 opnieuw wordt uitgebracht.

De Noorse violist Henning Kraggerud wordt geboren in Oslo, 1973. Hij is een klassiek geschoolde violist die zowel altviool als viool speelt en zich specialiseerde in componeren en improviseren van o.a. cadenza’s: slot gedeelten van vioolconcerten. Hij wint de Grieg Prijs in 2007 en krijgt de Sibelius Award voor zijn interpretatie van het werk van de Finse componist Jean Sibelius. Regelmatig wordt hij door orkesten uitgenodigd van  voor het geven van (solo)concerten: zoals het London Philharmonic, het Oslo Philharmonic en het Cincinnati Symphony Orchestra. In 2012 treedt hij op in de Hollywood Bol samen met het Los Angeles Philharmonic. Tegenwoordig is hij professor aan de Barratt Due Institute of Music in Oslo.

  • Bugge Wesseltoft & Henning Kraggerud: ‘Last Spring’ (ACT/Challenge)

© Mattie Poels.