Het Haarlems trio Bender van gitarist, zanger en liedjesschrijver Bert Vissers, bracht vorig jaar (mei 2012) hun debuut cd ‘Voor het te laat is’ uit. Sindsdien gaf de groep tientallen concerten en is nu bezig met de opnamen voor een nieuw album. Reden om dit bevlogen gezelschap eens wat nader te bekijken.

English version below

Op ‘Voor het te laat is’ staan dertien luisterliedjes met in het Nederlands gezongen teksten die de ratio prikkelt. Liedjes over liefde, angst en onzekerheid. Herkenbaar voor iedereen en gespeeld in een zeer toegankelijke basis setting van gitaar, piano en bas. De treffend rauwe stem van zanger Bert Vissers heeft een geloofwaardig uitstraling en leent zich bijzonder goed voor dit repertoire. Hij schreef naast alle teksten ook alle muziek met melodieën die regelmatig net iets anders verlopen dan je zou verwachten. De begeleidingen zijn klein, gedoseerd, ingetogen en zonder mooidoenerij. Ze bewegen subtiel op de rand van kleinkunst, pop, latin en Roma. Bender bestaat naast Bert Vissers uit bassist Jos Caspers en gitarist Tom Bak. Het trio wordt bijgestaan door gastmusici op viool, trombone, accordeon en tabla. Een uitbreiding die de muziek in een breder spectrum plaatst en daarmee boven zichzelf uit tilt. Bender bewijst met ‘Voor het te laat is’ dat goede muziek nooit te laat komt maar steeds op tijd!

English version

Trio Bender, with singer/songwriter Bert Vissers, released last year (May 2012) their debut cd ‘Voor het te laat is’ (‘Before it’s to late’). From that time the group gave lots of concerts and now started recording a new album.

Thirteen songs are recorded for ‘Voor het te laat is’ (‘Before it’s to late’), all sung in Dutch with exciting lyrics. Songs about love, fear and unsureness. Recognizable for everyone and put into a basic setting of guitar, piano and bass. Leadvocalist Bert Vissers got an veridical performance with a typical raw voice, which fits perfect into this repertoire. He wrote all the lyrics and the music, with unpredictable melody lines. All played sober and modest without presumption, on the edge of pop, latin and a little gypsy. Bender’s members are, besides Bert Vissers, bass player Jos Caspers and guitarist Tom Bak. The trio is assisted by violin, trombone, accordion and tabla. These musical extensions gives it a wider spectrum and makes you float on wings. Bender proves with ‘Voor het te laat is’ that good music never comes late, but always in time!

  • Bender: ‘Voor het te laat is’ (Eigen Beheer)

© Mattie Poels.