De nieuwe CD Binga van de Malinese gitarist Samba Touré is weer een mijlpaal binnen de West-Afrikaanse muziek. Een trio-album waarop hij wordt bijgestaan door enkele gastmusici.

English version below

Samba Touré wordt geboren in de Timboektoe-regio (centraal Mali) in 1968. Hij leert de Malinese muziek kennen via zijn moeder die jarenlang zangeres was in de band van de legendarische Malinese gitarist Ali Farka Touré. Een icoon die in 1994 de prachtige CD Talking Timbuktu opnam met de Amerikaanse gitarist Ry Cooder. Aanvankelijk speelde Samba Touré met zijn broer in de door hun opgerichte band Farafina Lolo (Afrikaanse Ster) in de hoofdstad Bamako. Maar als hij in 1997 wordt gevraagd om toe te treden tot de band van Ali Farka is de keuze snel gemaakt. Een jaar later neemt hij zijn debuut-album ‘Fondo’ op en in 2008 ‘Songhaï’: een ode-CD aan de in 2006 overleden Ali Farka Touré.

Samba Touré ontwikkelt zich tot een groot muzikant die met souplesse de woestijnmuziek laat zinderen in het hart van de Malinese blues. Als je naar zijn muziek luistert, voel je de hete woestijnzon je rug verwarmen en de warme wind door je haren strijken. Zijn hypnotiserende gitaarlijnen worden omlijst door de ngoni (snaarinstrument) en de kalebas. Met zijn warme en volle stem zingt hij (soms 2-stemmig) over falend onderwijs in Mali (Atahar), Covid 19 (Sambalama), verlies van een dierbare (Kola Cissé) en emigratie. In het openingslied Tamala (een traditioneel Songhai-lied) horen we de prachtige stem van zangeres Djeneba Diakité. In Instrumental klinken de frisse en strakke bongo’s van gastmuzikant Philippe Sanmiguel. Fraai is ook de mondharmonica (door Richard Shanks) die plotseling opduikt in Fondo en een nieuwe, onverwachte kleur toevoegt. Samba Touré levert met Binga een juweeltje waarmee hij bewijst dat de Malinese blues springlevend is.

  • Klik hier voor meer muziek van Samba Touré.

English version

The new CD Binga by the Malian guitarist Samba Touré is another milestone in West African music. A trio album on which he is accompanied by a few guest musicians.

Samba Touré was born in the Timbuktu region (central Mali) in 1968. He became familiar with Malian music through his mother who was a singer for many years in the band of the legendary Malian guitarist Ali Farka Touré. A wonderful musician who recorded the beautiful CD Talking Timbuktu with the American guitarist Ry Cooder in 1994. Initially, Samba Touré played with his brother in the band Farafina Lolo (African Star), which he founded in the capital Bamako. But when he was asked to join Ali Farka’s band in 1997, the choice was easy. A year later he recorded his debut album Fondo and in 2008 Songhaï: an ode CD to Ali Farka Touré, who died in 2006.

Samba Touré developed into a great musician who lets the desert music vibrate in the heart of the Malian blues. When you listen to his music you can feel the hot desert sun warming your back and the warm wind blow through your hair. His hypnotic guitar lines are framed by the ngoni (string instrument) and the calabas. With his warm and full voice he sings (sometimes in harmony) about the failing education in Mali (Atahar), Covid 19 (Sambalama), loss of a loved one (Kola Cissé) and emigration. In the opening song Tamala (a traditional Songhai song) we hear the fine voice of singer Djeneba Diakité. In Instrumental there are the fresh and tight bongos of guest musician Philippe Sanmiguel. Beautiful is also the harmonica (by Richard Shanks) that suddenly appears in Fondo and adds a new, unexpected color. Samba Touré recorded the splendid album Binga, proving that the Malian blues is alive and well.

  • Samba Touré: Binga (Glitterbeat / Xango)

© Mattie Poels