Iedereen met een beetje muzikale kennis weet dat de individuele voorkeuren voor verschillende soorten muziek wild uit elkaar kunnen liggen. Zo kan iemand helemaal dol zijn op de polyfone zangcultuur van Georgie, terwijl anderen dat juist te afleidend vinden of liever iets horen met meer harmonie.

Deze verschillen komen vooral aan de oppervlakte als je muziek wilt uitzoeken voor een diner. In die situaties moet je immers rekening houden met gasten met uiteenlopende leeftijden, afkomsten en smaken. Het kan knap lastig zijn om de soundtrack voor zo’n samenzijn te vinden die niet te vervreemdend en anderzijds niet te kleurloos is.

Een oplossing zou zijn om dan maar in stilte te eten, maar dat is zonde. Want een zorgvuldig samengestelde playlist kan wonderen doen bij het scheppen van een relaxte sfeer en bovendien levert de muziek voer op voor discussies. Veel mensen hebben kritiek op diensten als Spotify, omdat ze muzikanten een oneerlijk lage vergoeding geven voor hun copyrights, maar zulke streamingdiensten zijn al met al wel erg handig voor het aanleggen van een lange en prikkelende playlist voor je diner.

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot populaire artiesten die de hitlijsten van de streamdiensten domineren. Het is leuker om op zoek te gaan naar muziek die past bij het culinaire thema van de maaltijd.

Stel je voor dat we onze keukenkunsten uitdagen door paella te maken voor onze gasten, dan kunnen we dat menu garneren met songs van authentieke Spaanse artiesten. Via bijvoorbeeld Joaquin de Sola voegen we een beeldende Andalusische touch toe.

Zelfs als we voor een gemakkelijke optie kiezen en een bezorgdienst als Deliveroo inschakelen om pizza te bestellen, dan kunnen we dat aanvullen met zang uit Sardinië van Concordu e Tenore de Orosei. Die muziek garandeert een geschikte audio-achtergrond en zal vast ook de tongen van je gasten losmaken!

Het is ook belangrijk om er voor te zorgen dat je diner niet aanvoelt als een muzieklesje. Je gasten willen zich tenslotte ontspannen en informeel met elkaar praten, zonder dat ze lastig worden gevallen met onze hang naar vreemde klanken.

Na die exotische keuzes van net kunnen we het muzikale pad vervolgen met een paar klassiekers die de meeste gasten vast wel kennen. Bijvoorbeeld een paar onvervalste classics uit de jaren 60 van de Nederbeatband The Outsiders, of misschien een paar hitknallers van dit moment. Zulke keuzes zorgen voor boeiende muzikale overgangen die structuur en vaart brengen in een diner.

Net zoals we op het gebied van voedsel kunnen kiezen voor een zelfgemaakt menu van vele gangen of juist een snelle pizza, zo is er ook een enorm breed aanbod van muziek beschikbaar om van het diner een groot succes te maken.

© Mattie Poels.