Tuuletar zijn vier Finse zangeressen die met hun stem het hele klankspectrum bestrijken. Alles wat je hoort zijn vocalen; het ritme, de bas en de begeleiding. Over het algemeen klinkt populaire a capella gezongen muziek nogal gekunsteld, maar Tuuletar creëert op hun debuut-CD ‘Tules Maas Vedes Taivaal’ een stemmenbouwwerk met een fenomenale diepgang.

English version below

De stem is het meest elementaire muziekinstrument dat er bestaat. Iedereen heeft er een en kan, in meer of mindere mate, zingen. Dat maakt gezongen muziek ook zo populair omdat deze zo dicht bij de luisteraar staat. Wat dat betreft raakt het kwartet Tuuletar (Godin van de Wind) diep van binnen. Of je er van houdt of niet, deze vier Finse zangeressen brengen kwaliteit. Met hetzelfde gemak zingen ze solo, klinkt er beat-boxing, wordt de bas gezongen, effecten toegevoegd, klappen & stampen en zingen ze zelfs khoömei, de boventoonzang zoals we die kennen uit Mongolië (in ‘Tuu Kerää‘). Dat gebeurt allemaal zó organisch dat je afvraagt of het écht alleen stemmen zijn die je hoort. Maar wie goed luistert, wordt met verve overtuigd, al worden er ook elektronische effecten toegevoegd zoals phasing en harmonizer. Ze zingen in het Fins zelf geschreven stukken die variëren van Finse folk (Värttinä), Bulgaars, pop en jazz. Ondanks dat de muziek af en toe flink uitpakt, blijft het fris, eigenzinnig en zelfs esoterisch. Tuuletar zijn vier solide zangeressen die naast een goede stem ook beschikken over de kunst van het mêleren waardoor er niet vier stemmen klinken, maar één fantastische band!

English version

Tuuletar are four Finnish singers with exciting voices. All you hear are vocals; the rhythm, the bass and harmony accompaniment. Most of the a cappella songs are generally contrived, but Tuuletar creates on their début album ‘Tules Maas Vedes Taivaal’ a vocal structure that’s extraordinary and phenomenal.

The voice is the most basic musical instrument. Everyone has one and in a way, everyone can sing. That makes vocal music so popular because it’s so close related to the listener. In this way the quartet Tuuletar (Goddess of the Wind) really touches your soul. Whether you like this music or not, these four Finnish singers are amazing and have quality. With the same ease they sing solo, create beat-boxing, sing the bass, add effects, clap & stamp and even sing khoömei, the overtone singing as we know from Mongolia (in ‘Tuu Kerää‘). It sounds all so organic that you wonder if it really only voices you listening to. But if you listen carefully, you’re easily convinced, although some electronic effects are added, such as phasing and harmonizer. They composed their own music with lyrics in Finnish ranging from Finnish folk (like Värttinä), Bulgarian, pop and jazz. The music is fresh, diosyncratic and even esoteric. Tuuletar are four solid singers who understand the art mixing voices to óne blended sound, so you don’t hear four voices but one great band!

  • Tuuletar: ‘Tules Maas Vedes Taivaal’ (Bafesfactory.fi)

© Mattie Poels.