De Nederlandse componist Clemens Krijger schrijft al jaren muziek voor radio, televisie en film. Op zijn nieuwe album ‘Dream Chaser‘ vind je een connectie tussen heden en verleden waarbij muzikale kleuren zich moeiteloos hechten. Goed in het gehoor liggende vocale en instrumentale muziek wordt op verrassende wijze geëxploiteerd en tijdloos gemaakt.

English version below

De muziek op ‘Dream Chaser‘ is herkenbaar, klinkt vertrouwd en heeft een nogal dromerige sfeer. Door het gebruik van vrouwenstemmen (met veel galm), bijzondere harmonische wendingen en instrumenten die je niet zo heel veel tegenkomt zoals dulcimer, fagot en harp, krijgt het album een bijna mythische lading. Arrangementen zijn verzorgd en zitten vol fraaie ornamenten waardoor de muziek een ‘kamermuziek allure‘ krijgt, met hier en daar wat elektronica. De gezongen stukken klinken kloksgewijs (zoals de achterkant van het CD-hoesje suggereert) en worden onderbroken door enkele instrumentale. Bijzonder fraai zijn de stemmen van Habiba Doorenbos – foto rechts (‘Salto Mortale‘), de altijd jong klinkende Laura Stavinoha en de fonetische improvisaties van Greetje Bijma die vooral in ‘Hekate‘ voortreffelijk zijn! Prachtig is het Frans chanson ‘Vaudeville‘, het folky ‘Tower‘ en ‘Street’ dat met dulcimer en viool/cello-intro een zeer stijlvolle CD-opener is. Alle composities en teksten zijn geschreven door Clemens Krijger met enkele teksten van Laura Stavinoha (foto links) en Hanneke van Eijken. De muziek op ‘Dream Chaser’ is niet in één stijl te vangen. Het is een theatrale mengvorm die alle hoeken van het theater laat zien, tot in de coulissen.

Musici op ‘Dream Chaser‘: Jan Bartlema: guitar, ac. basguitar / Marcel van Cleef: drums / Lenneke Dijkens: viool / Richard Hallebeek: elek. gitaar / Martina Hilarides: cello, zang / Habiba Doorenbos: zang / Greetje Bijma: zang / Margareth den Hollander: fagot / Fieke van den Hurk: dulcimer / Mirjam Rietberg: harp / Laura Stavinoha: zang, voice-over / Onno van Swigchem: baritonsax / Micha Wink: piano / Clemens Krijger: zang, percussie.

English version

For years the Dutch musician Clemens Krijger composed music for radio, television and film. On his new album ‘Dream Chaser‘ there’s a connection between past and present in which musical colours fit very well. With catchy vocal and instrumental music this record becomes timeless.

The music on ‘Dream Chaser’ is recognizable, with familiar sounds in a rather dreamy atmosphere. Clemens Krijger used female voices (with lots of reverb), special chord changes and fine instruments that you do not encounter like dulcimer, bassoon and harp. That makes this album almost a mythical one. Arrangements are precise and full of beautiful ornaments. This music becomes ‘chamber-music like’, with some electronics added. The sung parts sound clockwise (as suggested on the back of the CD cover) and are interrupted by some instrumental pieces. Particularly attractive are the voices of Habiba Doorenbos (‘Salto Mortale‘), the forever young sounding Laura Stavinoha and phonetic improvisations by Greetje Bijma (photo) especially in ‘Hecate‘ are exquisite! Magnificent is the French chanson ‘Vaudeville‘, the folky song ‘Tower‘ and ‘Street‘ with a dulcimer and violin/cello intro; a very classy and ear-catching CD-opener. All compositions and lyrics are written by Clemens Krijger with some texts by Laura Stavinoha and Hanneke van Eijken. ‘Dream Chaser‘ is not an album in óne style. It’s a theatrical mix that shows all kinds of styles, mixed into a splendid cross-over!

  • Clemens Krijger:Dream Chaser’ (Eigen Beheer/Beeldendcomponist.nl)
  • Foto Habiba Doorenbos door Lieke Romeijn
  • Foto Greetje Bijma door Martin Mauerbck

© Mattie Poels.