Twee sterren. De een zangeres Fatoumata Diawara uit Ivoorkust en de ander pianist Roberto Fonseca uit Cuba. Beiden musici maakten al diverse (solo-)cd’s waarmee ze wereldberoemd werden. Nu zijn ze samen met een liveband te horen op het energieke album ‘At Home‘ – live opgenomen, augustus 2014 in Mariac (Zuid-Frankrijk).

English version below

Fatoumata Diawara en Roberto Fonseca hebben elk hun eigen stijl. Diawara valt op door haar herkenbare stem, rauw en ietwat nasaal, die vooral in de hoogte excelleert. Zij zingt in de Wassoulou traditie uit de Wassouloustreek op de grens van Mali, Guinea en Ivoorkust. Daar komen de overwegend door vrouwen gezongen liederen vandaan waarbij ze zichzelf begeleiden op een pentatonische harp, fluit (soku) en percussie. Fatoumata Diawara valt op door haar eeuwige lach en levenslustige uitstraling. Regionaal is ze al jaren bekend als danseres, actrice en achtergrondzangeres in de band van landgenoot Oumou Sangaré. Roberto Fonseca is een melodisch en zeer bewogen pianist die componeert in de Afro-Cubaanse stijl die hij lardeert met jazz. Net zoals zijn landgenoot Omar Sosa, die zelfs nog een stapje verder gaat. Bovendien wordt Fonseca met zijn debuut-cd ‘En El Comienzo’ in 1999 genomineerd voor de Cuba’s Best-Jazz-Album-Award en tourt met de legendarische Buena Vista Social Club.

‘At Home’ blaast je meteen omver met het openingslied ‘Sowa‘ dat stamt van de debuut-cd ‘Fatou‘ van Fatoumata Diawara, waarmee ze in 2011 internationaal doorbrak. In de bewerking van Fonseca is dit lied de vlammende start met een catchy clavinet-intro, virtuoze piano-solo en heerlijke n’goni (soort banjo) quotes. Zowel Diawara als Fonseca zijn muzikale persoonlijkheden die beiden hun stempel drukken op de muziek. Dit komt prachtig tot uiting in ‘Real Family’; een schitterende ode aan de vrouw waar de stem van Diawara zich fraai plooit over het bloemrijke spel van Fonseca. Beiden componeerden ze voor dit album. Opmerkelijk hoe organisch de West-Afrikaanse signatuur zich vlekkeloos nestelt binnen de Afro-Cubaanse jazz en zo een onuitwisbare indruk achterlaat. En alhoewel ‘At Home’ live werd opgenomen in Zuid-Frankrijk en beiden musici dus ver ‘van huis’ zijn, is dit een album waar menig muziekliefhebbers zich thuis bij zal voelen. 

Twee concerten in Nederland – 23 mei 2015 MusicMeeting Nijmegen / 24 mei 2015 North Sea Jazz Club Amsterdam

English version

Two stars. One singer Fatoumata Diawara from Ivory Coast and one pianist Roberto Fonseca from Cuba. Both musicians recorded already several solo CDs and became famous. Now they are together with a live band on the energetic album ‘At Home’ – recorded in Mariac (South of France) August 2014.

Fatoumata Diawara and Roberto Fonseca have both their own style. Diawara with her distinctive voice, edged raw and somewhat nasal and excels especially in the high tones. She sings in the tradition of the Wassoulou from the Wassoulou county on the border of Mali, Guinea and Ivory Coast. Here we find the women songs accompanied on a pentatonic harp, flute (soku) and percussion. Fatoumata Diawara is distinguished by its eternal laughter and lively appearance. Regional she’s known for years as a dancer, actress and backing vocalist in the band of her compatriot Oumou Sangaré. Roberto Fonseca is a melodic and very eventful pianist who composes in the Afro-Cuban style which he lards with jazz. Like his compatriot Omar Sosa, who went even a step further. Moreover, Fonseca’s debut CD ‘En El Comienzo‘ was nominated for Cuba’s Best-Jazz-Album-Award in 1999 and he toured with the legendary Buena Vista Social Club.

‘At Home’  immediately blows you away with the opening song ‘Sowa’ which dates from the début album ‘Fatou’ (2011) by Fatoumata Diawara, which gives her international fame. In the arrangement of Fonseca this song is the flaming start of the album with a catchy intro clavinet, virtuoso piano solo and delicious n’goni (kind of banjo) quotes. Both Diawara and Fonseca are musical personalities who put their musical mark in to the music. Beautifully expressed in ‘Real Family’; a magnificent tribute to the woman’s right. Diawara sings wonderful on the flowery piano of Fonseca. Both they composed for this album. Remarkable how organic the West African signature settles smoothly into the Afro-Cuban jazz and gives you an indelible impression. And although ‘At Home‘ was recorded live in the south of France and both musicians are so far ‘from home‘, this is an album where many music lovers will feel at home!

  • Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca; ‘At Home’ (JazzVillage/Harmonia Mundi)

© Mattie Poels.