Het is maar goed ook dat de nieuwste cd van AranisMade in Belgium II’ heet; dan is meteen duidelijk waar deze prachtige muziek vandaan komt. Op deel II gaat dit Gents sextet door op dezelfde muzikale voet als deel I, die uitkwam in 2012. De groep speelt composities van eigentijdse componisten in een hedendaags kamermuziek-folk concept waarbij geen enkele kamer groot genoeg is.

English version below

Aranis verslaat elke stijl, breekt elk muzikaal dogma en maakt rigoureus korte metten met muzikale vooroordelen. Deze groep is volledig zichzelf. Treffende thema’s worden voorzien van schurende en stuwende ritmiek die de muziek een enorme boost geeft met repeterende en dwingende ritmes. Gespeeld zonder drums en zonder percussie maar verdeeld over diverse instrumenten: contrabas, gitaar, accordeon, viool, piano en fluit. Passende thema’s tuimelen modulerend door verschillende toonsoorten. Aranis speelt instrumentale muziek, al wordt er in twee nummers fonetisch gezongen en in ‘Tolles Pferd’ klinkt zelfs een Duitse tekst met rollend galopperend piano-intro. Heel even lijkt Kurt Weill een kijkje te nemen in de keuken van Aranis. De stukken zijn geschreven door zo’n tien componisten waaronder een compositie van Ananta Roosens (La Sieste du Dromadaire), accordeoniste Aurelia Dorzeé (Aurelia) en twee stukken van Joris Vanvinckenrooije, de bassist van de groep. Aranis bewijst met ‘Made in Belgium II‘ dat ze nog veel te vertellen heeft en de muzikale porseleinkast weer aan diggelen speelt. Klasse!

*Meer Aranis klik hier voor ‘Made in Belgium’

English version

It’s a good idea Aranis called their last album ‘Made in Belgium II’. Now we know where this wonderful music comes from. Like their album ‘Made in Belgium‘ (from 2012) this ensemble plays new compositions in a wide chamber folk music way.

Aranis beats every musical style, every dogma and show there are no prejudices. Catchy theme’s are provided with lovely abrasive and propulsive rhythms while the music easily modulates. Striking are repeating rhythms gives the music an enormous boost. Played without drums or percussion but divided over different instruments; double bass, guitar, accordion, violin, piano and flute. Aranis plays instrumental music, although two songs are sung phonetic and in ‘Tolles Pferd’ even a German lyric is provided. For a moment we hear a little Kurt Weill. The pieces are written by ten composers like violinist  Ananta Roosens (La Sieste du Dromadaire), accordion player Aurelia Dorzeé (Aurelia) and two pieces by Joris Vanvinckenrooije, the bass player of the group. Aranis proves by ‘Made in Belgium II‘ that they still have a lot to tell in their musical world. Great work!

  • Aranis: ‘Made in Belgium II’ (Homerecords.be)

© Mattie Poels.