De Spaanse zangeres Amparo Sánchez (1969) is een van de boegbeelden van de mestizo. Een muziek-ratatouille van latin, salsa, reggae, ska, rock, punk, hiphop en elektronische muziek, ontstaan eind jaren ’90 in Spanje en Frankrijk. Toendertijd nieuw, aanstekelijk en zeer populair. Op haar nieuwe solo album Espíritu del Sol wordt daar een vleugje Mexicaans aan toegevoegd.

English version below

Espíritu del Sol staat vol uitgesproken liedjes die dansen over de mestizogrenzen. Sánchez schreef en zingt ze in het Spaans (op het Engelstalige slotnummer No Pudo Ser na). Het album is geproduceerd door John Convertino en Joey Burns. Beiden van de legendarisch Amerikaans/Mexicaanse band Calexico waarmee Sánchez al eerder samenwerkte. Convertino en Burns zorgen voor een onversneden Calexico flair die zich beweegt langs de Mexican border (zoals de mariachi trompetten in El Ultimo Trago). Bovendien benaderen beiden heren de liedjes vanuit een singer-songwriter optiek dat resulteert in open heldere arrangementen. Burns’ (slide)gitaarspel, de rollende drums, glijdende accordeon, (farfisa)orgel, trompetten….het klinkt allemaal puur waardoor de muziek  een evident akoestische live uitstraling krijgt – overigens zonder gebruik van elektronische instrumenten. Amparo Sánchez gaat vanaf 2010 solo, maar jarenlang was zij de frontvrouw van Amparanoia. Een Spaanse mestizoband die aansluit bij de muziek van Manu Chao, Dusminguet, Che Sudaka en Ojos De Brujo. Ze heeft een ietwat zware, rokerige stem die zich rauw katalyserend vlijt over de ritmische begeleidingen. Tijdens de tweede helft van de cd wordt ze bijgestaan door gastzangers. Espíritu del Sol is de derde solo-cd van deze in Granada geboren zangeres. Een ode aan de zon: een versmelting van stijlen voor een breed publiek!

English version

The Spanish singer Amparo Sánchez (1969) is one of the main artists in mestizo. A musical mix of latin, salsa, reggae, ska, rock, punk, hiphop and electronic music, developed in the ’90’s in Spain and France. Fresh and uplifting music. On her album Espíritu del Sol a Mexican flavor is added.

The album Espíritu del Sol is full of exciting songs which move along the mestizo borders. Sánchez wrote all the pieces in Spanish (besides the last song No Pudo Ser, which is in English). The record is produced by John Convertino and Joey Burns from the legendary American/Mexican band Calexico with whom Sánchez recorded before. Convertino and Burns give the music a Calexico flair with lovely Mexican aspects (like the mariachi trumpets in El Ultimo Trago. Above all, they approach the music from a singer-songwriter view which brings an open and clear sound. Burns’ slide guitar, the rollin’ drums, gliding accordion, (farfisa) organs, trumpets (no electronics)…it all sounds pure and real live played. After four years with her mestizo band Amparanoia, Sánchez went solo in 2010. She has a bit of low and smokey voice with a lovely raw edge with fits perfect into her music. On the second half of the album she’s assisted by guest vocalists. Espíritu del Sol is the third album of this Granada born musician. ‘An ode to the Sun‘ and an exciting melting pot of styles for a broad public!

  • Amparo Sánchez: ‘Espíritu del Sol’ (WorldVillage/Harmonia Mundi)
  • First picture by Xavier Torres Bacchetta.

© Mattie Poels.