Yaaba Funk is een groep uit Brixton (Londen), opgericht in 2006 en inmiddels uitgegroeid tot een van de beste Afrobeat bands uit Engeland. Begin jaren ’90 startte enkele musici met nachtenlange jamsessies waar uiteindelijk Yaaba Funk uit ontstond. In 2010 wordt hun debuut album ‘Afrobeast’ uitgebracht waar in april 2014 de dampende cd ‘My vote dey count’ aan wordt toegevoegd.

English version below

Yaaba Funk is een swingend 10-koppig gezelschap in een mix van funk, soul, Ghanese highlife en zelfs blues. We horen een tikkie James Brown, stevige Fela Kuti saus, Funkadelic en Defunkt. Niet dat het nou zo belangrijk is om al deze namen te noemen, maar het geeft wel aan wat voor eigengereide club dit is. Heerlijk je eigen ding doen en dat ook nog verdraaid goed ook. De muziek van Yaaba Funk sluit aan bij de jonge Nederlandse Afro bands Koffie en Jungle by Night. Vette baritonsax, groovy (wahwah) gitaar licks ondersteund door zeer ritmische drums/percussie, een strakke blazerssectie en een kalimba (duimpiano) in Volta Blues. Frontman Richmond Kessie heeft een hees stemrandje dat prachtig past bij Helen Mc Donald die de muziek juist een frisse toplaag bezorgd. Dit tweede album is een aangenaam zonnige cd, met hier en daar ook wel wat voorspelbare muziek. Maar daarom is het des te verrassender dat het album afsluit met twee remixen en Yaaba Funk zich laat zien vanuit de studio-remix-kant. Heel subtiel is wat elektronica toegevoegd dat ‘My vote dey count’ (Als ik het maar leuk vind) nog eigenzinniger maakt.

English version

Yaaba Funk, based in Brixton (London), was founded in 2006. The group developed and became one of the best British Afro beat bands. In the ’90’s a few musicians met each other in night long sessions that eventually became Yaaba Funk. In 2010 their début album ‘Afrobeast’ was released. April 2014 ‘My vote dey count’ is the follow up.

Yaaba Funk is an extremely swinging band in a mix of soul, funk, Ghanian highlife and some blues. We hear a little James Brown, a tight Nigerian Fela Kuti sauce, Funkadelic and Defunkt. Okay, it’s not so important to mention all these names, but is gives you an idea how inventive this band is. Great to compose and create your own special music and play it so tight. Loaded baritone saxophone, groovy (wahwah) guitar licks, assisted by rhythmic drums/percussion, tight horn section and even a kalimba (thumb piano) in Volta Blues. Singer Richmond Kessie has a little hoarse timbre in his voice that fits very well to the sparkling voice of Helen Mc Donald. This second album is a remarkable shining record, with some familiair music. So that makes the last studio-remix-songs on the album even more exciting. Very subtle Yaaba Funk adds some electronics and shows that ‘My vote dey count’ (I’m the one who should like it) even gets more thrilling.

  • Yaaba Funk: ‘My vote dey count’ (Sterns)

© Mattie Poels.