‘Eno Supo‘ is de tweede cd van Estafest en de opvolger van ‘Estafest Live‘ uit 2011. In een raamwerk van structuren en composities improviseert het kwartet dat bestaat uit altviolist Oene van Geel en gitarist Anton Goudsmit (die beiden de Boy Edgar Prijs wonnen in respectievelijk 2013 en 2010), saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet.

English version below

Naast dat de bezetting altviool, gitaar, piano en sax bijzonder is, gebruikt Estafest ook geen bas en drums. Een verademing die niet alleen zorgt voor open muziek maar ook veel ruimte biedt voor suggestie. In een kader van gecomponeerde stukken improviseert het kwartet: zowel solistisch als gezamelijk. Instrumenten trekken elkaar magnetisch aan of stoten elkaar juist af en vormen zo een muzikale puzzel die gevarieerd in elkaar grijpt. Daarbij lijkt het wel alsof de muziek ter plekke ontstaat in een soort collectieve spontaniteit. Ieder instrument voegt zijn eigen kleur toe. Er wordt niet alleen prachtig gespeeld maar ieder creëert ook nieuwe klanken op zijn instrument die samen beeldende composities vormen (‘Etaples‘). Opmerkelijk is ook het Indiase altviool timbre dat zo nu en dan voorbij komt en de prachtige impressionistische piano kleuren (‘E’ en ‘Etaples 2’), naast de (rauwe) gitaar en de smeuïge sax. ‘Eno Supo’ is een opwindend album dat bij elke keer luisteren weer nieuwe perspectieven biedt.

English version

‘Eno Supo‘ is the second album of the Dutch group Estafest. First album ‘Estafest Live‘ was released in 2011. The members of Estafest are viola player Oene van Geel and guitarist Anton Goudsmit (both winners of the Dutch famous Boy Edgar Price), saxophonist Mete Erker and pianist Jeroen van Vliet.

Beside the remarkable cast of viola, guitar, piano and saxophone, Estafest doesn’t use bass and drums. A relief, which brings open and vibrant music and offers a lot of space for suggestion. Instruments attrac each other or push down and create a musical puzzle that’s put together in varied ways. It seems like the music is composed on the spot. Every instrument adds his own colour. Not only in playing very well but also in creating new sounds put together in full new compositions (‘Etaples‘). Remarkable is the Indian viola touch that comes now and then and also the beautiful impressionistic piano (‘E’ and ‘Etaples 2‘), besides the (raw) guitar and the smooth saxophone. ‘Eno Supo’ is an exciting album that gets even more impressive, after a few times listening.

  • Estafest: ‘Eno Supo’ (Challenge Records)

© Mattie Poels.