De Argentijnse bandoneonist Dino Saluzzi keert op zijn nieuw album ‘El Valle de la Infancia’ muzikaal terug naar zijn geboorteland. We horen ritmes uit Argentinië zoals de zamba, carnavalito en chacarera. Een cd vol eigen composities, opgenomen in Buenos Aires waarop hij wordt bijgestaan op gitaar, saxofoon, klarinet, bas en drums/percussie.

English version below

Dino Saluzzi (1935) wordt geboren in het Noord-Oosten van Argentinië. Hij krijgt les van zijn vader en heeft zijn eerste band Trio Carnaval als hij dertien jaar oud is. Tijdens zijn studie in Buenos Aires speelt hij in het radio orkest El Mundo, maar keert spoedig terug naar zijn geboortestreek Salta om muziek te schrijven met folklore invloeden: dat uiteindelijk zijn handelsmerk wordt. Hij werkt kort met de Argentijnse (free-latin)jazz saxofonist Gato Barbieri en tourt met de tango pianist Mariano Mores. Als hij eind jaren ’70 zijn Cuarteto Dino Saluzzi opricht wordt hij ook opgemerkt door het Duitse ECM label die hem in contact brengt met o.a. Charlie Haden, trompettist Enrico Rava en celliste Anja Lechner en brengt veel cd’s uit via dit kwaliteitslabel.

Op zijn nieuwste album ‘El Valle de la Infancia’ keert Saluzzi terug naar de Argentijnse folklore: naar de zamba (traditionele dans met zakdoek), carnavalito (religieuze dans) en de chacarera (landelijke dans). In suite vorm verwerkt hij deze stijlen in zijn composities met voldoende ruimte voor improvisatie voor alle instrumenten waarbij de sax (door zijn klank) de meest opvallende is. Gevarieerde muziek, bijzonder stijlvol met prachtige thema’s soms zwemmend in de galm. Saluzzi ‘zingt‘ op zijn bandoneon, speelt innemend en vertaalt de folklore bijzonder fraai naar zijn instrument. ‘El Valle de la Infancia’ is een familiealbum met zoon José María op gitaar, broer Félix op sax en klarinet en neef Matías Saluzzi op bas. Op klassiek gitaar horen we Nicolás Brizuela, geen familie, die zo’n twintig jaar bij Mercedes Sosa (1935-2009) speelde, net zoals drummer Quintino Cinalli die we ook regelmatig tegenkwamen bij deze bijzondere Argentijnse zangeres. ‘El Valle de la Infancia’ is een bijzonder fraaie cd waaruit maar weer eens blijkt dat er in Argentinië veel prachtige muziek te vinden is.

English version

The Argentina bandoneonist Dino Saluzzi plays on his last recording ‘El Valle de la Infancia’ music from his homecountry. We hear rythyms from Argentina like the zamba, carnavalito and chacarera. An album full of new compositions.

Dino Saluzzi (1935) was born in the North East of Argentina. His first teacher was his father. When he was thirteen he started his band Trio Carnaval. During his study in Buenos Aires he played in the radio orchestra El Mundo, but soon he returned to Salta, the region where he was born to concentrate on folklore music: which became his trademark. Shortly he worked with the (free latin) jazz saxophonist Gato Barbieri and toured with the tango pianist Mariano Mores. At the end of the ’70’s he started his Cuarteto Dino Saluzzi  and was noticed by the German quality label ECM who contacted him with Charlie Haden, trumpet player Enrico Rava and cellist Anja Lechner, to name a few.

On his last record ‘El Valle de la Infancia’ Saluzzi returns to the Argentina folklore: the zamba (traditional dance with handkerchief), carnavalito (religious dance) and the chacarera (country dance). In suite form he arranged these styles into his own compositions with a lot of space for improvisation for all the instruments. Varied music, exciting played with lovely theme’s in a space of reverb. Saluzzi ‘sings’ on his bandoneon, plays charming and translates the folklore music wonderful to his instrument, just like the guitar. ‘El Valle de la Infancia’ is a family album with his son José María on guitar, his brother Félix on saxophone and clarinet and nephew Matías Saluzzi on bass. On classical guitar we hear Nicolás Brizuela, no family, who played about twenty years with Mercedes Sosa (1935-2009), just like percussionist Quintino Cinalli who worked regular with this wonderful singer from Argentina. ‘El Valle de la Infancia’ is splendid album: the evidence that there’s so much more wonderful music from Argentina than tango.

  • Dino Saluzzi Group: ‘El Valle de la Infancia’ (ECM Records/New Arts International)

© Mattie Poels.