De flamencomuziek is volop in ontwikkeling. Een nieuwe lichting jonge flamencozangers is steeds op zoek naar de randen van deze Zuid-Spaanse muziek. Zoals zanger Arcángel die op zijn vierde cd ‘Quijote de los Sueños’ (uit 2011) via jazz, Middeleeuwse- en popmuziek steeds terugkeert naar de flamenco.

English version below

(Francisco Jose) Arcángel (Ramos) wordt geboren in Huelva in 1977. Als hij tien jaar is, wint hij de eerste prijs tijdens een fandangoconcours. Fandango is een ritmische 3-tels muziek/dans. Hierna wordt hij ontdekt buiten Huelva en werkt samen met o.a. Niño de Pura en Manuel Soler: virtuoos cajón (percussiekistje) speler. Zijn nationale doorbraak komt echter na zijn optreden tijdens 10de Flamenco Biennale van Sevilla in 2005, hij is dan 28 jaar. Er volgen optredens met La Yerba Buena, danser Israel Galván en het orkest Chekkara uit Tetouan (Marokko). Bovendien neemt Arcángel in 2011 de cd Las Idas y las Vueltas’ op met Accademia del Piacere o.l.v. van viola da Gamba (soort cello) speler Fahmi Alqhai. Op deze cd wordt de koloniale Barok music vermengd met flamenco; een weergaloze combinatie.

Op ‘Quijote de los Sueños’ horen we een zanger die enerzijds trouwt blijft aan de flamenco traditie maar met hetzelfde gemak balanceert over de grenzen van pop, Latijns Amerikaanse muziek en jazz. Heel subtiel en heel geraffineerd sluipen deze stijlen door de flamenco keuken en laten een geur achter van eigentijdse heerlijkheden (op de overdadige strijkers in ‘Los Dulces…’ na, die licht over de top zijn). Zijn overtuigende stem is gelardeerd met opmerkelijk melodische sensitiviteit waarbij hij soms nét iets meer geeft, waardoor zijn stem een rafelrandje krijgt dat zorgt voor de juiste kippenvel sensatie. Hij wordt o.a. bijgestaan door pianist en arrangeur Dorantes en de gitaristen Miguel Ángel Cortes en Daniel Mendez. Intuïtieve musici die met gemak de muzikale lijn van Arcángel volgen en ‘Quijote de los Sueños’ tot een succes maken.

Arcángel is nog te zien: 9 april 2014 Paradiso Amsterdam en 10 april 2014 – Muziekpublique Brussel

Arcángel – zang en muzikale leiding, Dani de Morón – gitaar, Agustín Diassera – percussie.
Speciale gast: Patricia Guerrero – dans.

English version

Flamenco music is full in development. A new generation flamenco singers mix a lot of different styles with this South-Spanish music. Like singer Arcángel who mixes jazz, Middle-aged- and pop music with flamenco.

(Francisco Jose) Arcángel (Ramos) was born in Huelva in 1977. As a ten years old child he won the first price at the fandango contest (3-beat rhythmic music). After that, he was discovered by musicians outside Huelva and worked with people like Niño de Pura and Manuel Soler: a fine virtuoso cajón player (percussion box). His national breakthrough came after his performance at the tenth Flamenco Biennale Sevilla in 2005, he was 28 years old. He performed with La Yerba Buena, dancer Israel Galván and the orchestra Chekkara from Tetouan (Morocco). Besides, in 2011 Arcángel recorded the album ‘Las Idas y las Vueltas’ with Accademia del Piacere of viola da Gamba (kind of cello) player Fahmi Alqhai. On this cd colonial Baroque music is mixed with flamenco; a splendid combination.

On ‘Quijote de los Sueños’ we hear Arcángel who’s loyal to flamenco but also mixing pop, Latin American and jazz music. Very subtle, very sophisticated these styles creep into the flamenco kitchen and turns into lovely contemporary delicious music (besides the overloaded strings in Los Dulces…’). His convincing and melodic voice with it’s  wonderful flamenco touch gives you shivers! He’s assisted by pianist and arranger Dorantes and guitarists Miguel Ángel Cortes and Daniel Mendez. Understandable musicians who easily follow the musical line Arcángel on ‘Quijote de los Sueños’ and turn it into a success!

  • Arcángel: ‘Quijote de los Sueños’ (Sony Music)

© Mattie Poels.