Het Pauni Trio trok al de aandacht met hun debuut ‘Pauna Devojka’ uit 2009. Een cd vol uitgekiende Bulgaarse meerstemmigheid. Het trio gaat op hun tweede cd ‘Melk & Honing’ nog een stapje verder. Zingend in het Nederlands bedient de groep zich niet alleen van prachtige Bulgaarse vocalen maar knipoogt hier en daar ook naar de Nederlandse folk.

English version below

Het Pauni Trio zingt meerstemmige muziek in de Bulgaarse traditie zoals die in de 50-er jaren werd ontwikkeld door musicus Philip Koutev. Hij transformeerde lokale melodieën tot scherp meerstemmige stukken die vooral westerse bekendheid kregen door het koor Le Mystère de Voix Bulgares. Het Pauni Trio volgt deze traditie. Zingend in het Nederlands vertolkt het trio nieuw geschreven en bewerkte composities uit o.a. het Antwerps Liedboek (1544), Onder de Groene Linde en liedjes uit Bulgarije. Bijzonder fraai glijden hun vocalen door het Bulgaars landschap, aangevuld met West-Europese (folk) signatuur. Het klinkt moeiteloos en vanzelfsprekend in geraffineerde arrangementen waarbij de stemmen elkaar prachtig aanvullen. Vooral de a capella (zonder begeleiding) stukken zijn treffend, spat zuiver, homogeen en hier komt Bulgarije, mede door de ‘geknepen’ zang, wel héél dichtbij. Het Pauni Trio wordt begeleid door Orkestar: een kwartet met markant accordeonspel, met zijn karakteristieke versieringen, aangevuld met soortgelijke sax en klarinet partijen, bijgestaan door bas en drums. ‘Het Land Brandt’ is het openingslied van de cd ‘Melk en Honing’ waaruit direct blijkt dat het Pauni Trio moeiteloos de ziel raakt van Nederlandstalige Bulgaarse muziek: ‘Romig & Zoet!’

cd presentatie: 3 november – RASA Utrecht

Pauni Trio: Iris Ficker & Mariëlle de Winter: sopraan / Juliëtte van Dijk: mezzosopraan / Orkestar: Jan Wollring: accordeon / Akos Laki: tenorsaxofoon, klarinet / Jasper de Beer: basgitaar / Bokkie Vink: drums

English version

The first cd ‘Pauna Devojka’ (2009) of the Pauni Trio was full of wonderful polyphonic Bulgarian singing. Their second cd ‘Melk & Honing’ (Milk & Honey) is even more exiting. The group sings in Dutch the splendid Bulgarian voicings with a little Dutch folk in between.

Pauni Trio sings polyphonic Bulgarian music in the Philip Koutev tradition. A musician who arranged from the fifties local melodies to new polyphonic music which became the Bulgarian standard and got well known in the west by the choir Le Mystère de Voix Bulgares. The Pauni Trio follows that tradition, singing in Dutch, new written songs and tradtionals: for instance songs from the Antwerp Songbook, Onder de Groene Linde and songs from Bulgaria. Lovely how the voices of these three women glide through the Bulgarian landscape, filled with West-European folk. Three voices sound self-evident and effortless in sophisticated arrangements. Especially the a capella tunes are moving. So clear and homogeneous, added with the lovely Bulgarian nasal voice. The Pauni Trio is accompanied by Orkestar: a quartet with striking accordion, with it’s lovely ornaments, filled with saxophone, clarinet, bass and drums. ‘Het Land Brandt’ (The Land Burns) is the opening song of the cd ‘Melk en Honing’ in which you hear immediately the touching Pauni Trio in Dutch Bulgarian music: ‘Creamy & Sweet!’

  • Pauni Trio: ‘Melk & Honing’ (Silvox)

© Mattie Poels.