Zanger en gitarist Nabil Baly Othmani bracht in 2009 zijn debuutalbum ‘Tamghart In‘ uit. Aangezien zijn muziek tijdloos is en in zekere zin zelfs vernieuwend, maakt het weinig uit om de CD, nu zes jaar later, te bespreken. Het album is immers sinds de zomer van 2015 ook in Nederland verkrijgbaar en zelfs aangevuld met drie bonus-tracks.

 English version below

Nabil Baly Othmani wordt geboren in Djanet, een kleine plaats in Zuid Algerije. Hij behoort tot de Touareg (nomaden) bevolking die leven in Algerije, Libië, Niger, Mali en Burkina Faso. Het zijn Berbers die het Tamashek spreken waar Nabil Baly Othmani naast het Frans ook in zingt. Hij start als 13-jarig kind in de band van zijn vader. Aanvankelijk als percussionist en later op gitaar die hij, naast ûd (Arab. luit) en bas, nog steeds bespeelt, zowel akoestisch als elektrisch. Hij schreef bijna alle stukken en zingt over familie, geloof, liefde en zijn geboortestreek Kel Ajjer. Zijn muziek is licht mousserend met sprankelende melodieën, leunend tegen de rock ’n roll en reggae met hier en daar een heerlijk rauw Touareg-elektrisch-gitaar-randje, aangevuld met tremolo (‘Tamidit in‘). Het album is bijna volledig akoestisch opgenomen met slechts enkele gitaren en percussie met af en toe cello en piano; Touareg vreemde instrumenten. Nabil Baly Othmani  is een prachtige Noord Afrikaanse singer-songwriter die zichzelf begeleidt; stevig, doortastend, subtiel en rauw. Niet overal even strak gespeeld maar toch zeer soepele muziek. Bijzonder fraai is ‘Aran Adam‘ (met cello) of in ‘La Hellé‘ waar we naast gitaar ook de typische Touareg tindé-drum horen. Op deze heruitgave staan drie bonustracks waarvan twee (minder interessante) instrumentale versies van eerder gespeelde stukken, maar we horen ook het prachtige ‘Elle m’a Dit’ dat na één keer horen al warm door je hoofd tolt.

De cd ‘Tamghart In‘ is een uitgave van de prachtige collectie ‘Le Chant des Fauves‘ met muziek uit de Sahara met o.a. CD’s van Bombino, Faris, Terakaft en Aziza Brahim.

English version

In 2009 singer and guitarist Nabil Baly Othmani released  his début album ‘Tamghart In‘. His music is timeless and even innovative; so it doesn’t matter to review his album now, six years later. Since the summer of 2015 this CD is also available in the Netherlands, supplemented with three bonus tracks.

Nabil Baly Othmani was born in Djanet, a small town in southern Algeria. He belongs to the Touareg (nomadic) population living in Algeria, Libya, Niger, Mali and Burkina Faso. They are Berbers who speak Tamashek: the vocal language of Nabil Baly Othmani besides French. He started as a 13-year-old child in the band of his father. At first as a percussionist and later on guitar, which he plays both acoustic and electric. He also plays the ûd (Arabic Lute) and bass guitar. He wrote almost all the songs and sings about family, faith, love and his native county Kel Ajjer. His style is slightly bubbling with sparkling melodies, leaning against the rock ‘n’ roll and reggae with a delicious raw Touareg-electric-guitar-edge, sometimes added with tremolo (‘Tamidit in‘). The album is an almost entirely acoustic recording, with just a few guitars and percussion with occasional cello and piano. Two instruments you almost never hear in Touareg music. Nabil Baly Othmani is a wonderful North African singer-songwriter who accompanies himself; strong, tight music with a raw edge. Sometimes a bit out of rhythm but still very smooth music. Remarkably beautiful are the songs ‘Aran Adam‘ (with cello) or ‘La hellé‘ where we next to guitar hear the typical Touareg tinde drum. This reissue contains three bonus tracks of which two (less interesting) instrumental versions of previously played pieces. Really beautiful is ‘Elle m’a Dit’; still spinning through my head.

Tamghart In‘ is one CD from the wonderful collection ‘Le Chant des Fauves‘ with music from the Sahara with others like: Bombino, Faris, Terakaft en Aziza Brahim.

  • Nabil Baly Othmani: ‘Tamghart In‘ (Re-aktion.com/Xango-XMD)

© Mattie Poels.